Music4voices
Ekster 14
2411 MT Bodegraven

0172-616447

Zoeken English French German

Over auteursrecht op bladmuziek

Over auteursrecht op bladmuziek is veel verwarring. Dat niet zomaar alles mag is bij de meeste koren wel bekend, maar wat mag nu wel en wat mag nu niet?

In de Auteurswet is geregeld dat van muziekwerken waarvan de auteur minder dan 70 jaar geleden is overleden, geen bladmuziek mag worden openbaar gemaakt of gekopieerd zonder toestemming van de rechthebbenden. Dat geldt dus niet alleen voor de noten, maar ook voor de tekst. Dus ook bijvoorbeeld alleen de tekst van een lied voor uw koorleden kopiŽren is niet zomaar toegestaan.

Verder mogen bladmuziek-uitgaven niet worden gekopieerd, ook niet als de oorspronkelijke auteur meer dan 70 jaar geleden is overleden. Op de uitgave zelf rust dus ook weer auteursrecht.

In de Auteurswet staat dat voor eigen gebruik wel een klein gedeelte van een muziekstuk mag worden gekopieerd, maar voor een koor is dat niet relevant, want in dat geval is van "eigen gebruik" geen sprake. Daarnaast heeft u als koor meestal ook niets aan een "klein gedeelte" van een bepaald lied.

De Auteurswet geeft tevens aan dat het openbaar maken en/of kopiŽren van een bewerking van muziekstukken waarop auteursrecht rust, niet is toegestaan zonder toestemming van de rechthebbenden. Voor het bewerken en kopiŽren van een lied dat onder de beschermingssfeer van de Auteurswet valt, dient derhalve vůůraf toestemming te worden verkregen van de betreffende rechthebbenden.

Het arrangeren van een auteursrechtelijk beschermd lied door uw dirigent is dus ook niet zomaar toegestaan. Het is belangrijk om hierbij de juiste weg te bewandelen, zodat u alles goed geregeld heeft.

Heeft u een arrangement gekocht, dan is het niet voldoende als in de leveringsvoorwaarden staat dat "de rechten bij de oorspronkelijke rechthebbenden blijven" of dat "alle arrangementen op maat worden gemaakt". Dat betekent meestal dat u als koor zelf na aanschaf de rechten moet regelen. Dat kan niet alleen behoorlijke kosten met zich meebrengen, maar wellicht wordt er helemaal geen toestemming verleend en zit u met een muziekstuk dat u niet mag gebruiken. Zorg er dus voor dat u altijd duidelijkheid heeft vůůrdat u tot aanschaf overgaat.

Maar hoe zit het dan als u als koor aangesloten bent bij een korenbond? Dan zijn via een overeenkomst van die bond met Buma/Stemra alleen de uitvoeringsrechten geregeld, wat betekent dat u auteursrechtelijk beschermde werken tijdens uitvoeringen mag zingen. Het bewerken en kopiŽren van bladmuziek is daarmee dus niet geregeld en ook niet als u een overeenkomst met FEMU heeft.

Heeft u vragen over legaal zingen? Wilt u weten of u voor een bepaald lied alles correct heeft geregeld? Stel uw vraag gerust via het contactformulier!

En goed om te weten: Music4voices heeft voor haar uitgaven alle vereiste toestemmingen van de rechthebbenden verkregen.

© 2006-2023 Music4voices - Algemene informatie - Leveringsvoorwaarden - Privacybeleid - Over Auteursrecht

Deze website gebruikt cookies - Klik hier voor meer informatie